сряда, май 17, 2017

Избирам БДЖ за пътувне, не защото не мога да си позволя друго

Наясно съм с всички кривини на държавния превозвач, а и самият аз съм страдал. Въпреки неудобствата обичам да пътувам с железниците.

Вагоните са стари, в повечето от тях няма климатик, влаковете понякога закъсняват, има какво да се желае още от почистването, но е чудесно.


Предимствата на пътуването с влак дори в България


1. Железниците минават през красиви места, особено в западна България когато и да решиш да гледааш през прозореца ще видиш ако не спираща дъха  гледка, то поне нещо красиво и интересно.

2. Имаш много място за краката. Още помня кошмарни пътувания с автобус от Варна до София и обратно. Няма значение колко е хубав автобуса, натъпкан си на тясно и няма мърдане часове наред. В железниците не е така. Особено в последно време влаковете са празнички и място имаш колкото ти се ще.

3. Място да се разходиш. Когато ми омръзне да седя на едно място просто ставам и се разхождам. В купейните вагони може да излезеш само в коридора, но в тези които са общия тип има много място за разхождане, има междинни места където може да гледаш в двете посоки или пък да отидеш в последния вагон и той най-отзад и да гледааш назад. Гледката на бързо отдалечаващите се траверси е забавна.

4. Разговорите. Във влака може да си говориш с много хора. При последното ми пътуване се заговорихме с едни младежи, които бяха тръгнали на нещо като алкохолен туризъм от София към планините около Перник. Хем разходка в хубавото време, хем пиене, хем екзистенциални разговори.

Оказа се че всички са завършили музикално училище, като един от тях още практикува и се явява на различни музикални формати.

5. На малките деца им е много интересно. Тъй като съм с малко дете, за мен е важно детето да не скучае по време на път.

Хлапето е дружелюбно, обича нови познанства като мен, отегчава се от еднообразието и когато пътуваме с влак се разхожда и се запознава с различни хора, при това още преди да проходи. Повечето хора са много дружелюбни с усмихнато дете и тя е щастлива от това.

Пътуването с автомобил с детето е кошмар, тъй като е енергична и еднообразието я убива. С автобус е подобрена версия на пътуването с автомобил, защото двама души се опитват да я забавляват на смени, вместо само един. Така че за нас семейното пътуване с влак е единствената възможност.

6. Персонала на гарите и във влаковете е много любезен и влаковете са доста по-чисти от преди години.

О, помня добре мръсните стъкла в пълните влакове. Сега вагоните са на възрастта на масовети автобуси движещи се по нашите пътища - около 15-20 годишни. Седалките са удобни, кошчетата празни, тоалетните в прилично състояние, обикновено има и вода в тоалетната:)

Персонава е готин. Кривите началник влакове с вид на началник цех в социалистическо предприятие явно вече са се пенсионирали. Кондукторите са обикновено любезни, приятни и внимателни. Няма го гадничкото крещене и тънката злорада усмивка щом се стреснеш - билети за проверка.

7. Тоалетни и място където да се наплискаш с вода.

Автобуса си е автобус, когато си на път стискаш до следващата спирка след 3-5 часа, когато всички се изсипват от него, за да пикаят и да се освежат. Е, във влака може д идеш да се облекчиш когато ти се ще, а това е безценно. Вярвам ще се съгласи с мен всеки, който е стискал в подрусващ автобус.


Какво има да прави още БДЖ?


О, много неща. Трябва да има по-нови вагони, повече локомотиви, че тези се повреждат често. Трябва да си спаза разписанията и да се съкрати времето за пътуване, така че да е конкурентно с това на автобусите по същите линии.

Вярвам че това ще се случи. Едва ли при това правителство, едва ли при тези политици, за които БДЖ е дойна крава, както и всички държавни фирми. Но ще се случи. Все някой ден ще има и реформи в България и много от мръсниците грабили страната ще отидат в затвора, а парите им ще бъдат конфискувани, както си е и редно.

Имат нужда и от фирми за почистване, които да вдигнат още нивото на хигиената. Убеден съм че един от проблемите на БДЖ свързан с намаляване на пътниците е, че в спомените на мнозина пътници влаковете бяха мръсни и претъпкани. Е сега не е така, но рекламата, че добри фирми за почистване се занимават с хигиената във влаковете е помогне на националния превозвач да си върне доверието на клиентите.

Ако предстои избор на фирми за почистване, можете да разгледате този материал от блога, в който се сравняват предимствата на няколко фирми за почистване и се представят плюсовете и минусите при работа с тях и за какво да внимавате.

Този текст е публикуван за първи път в monnio.blog.bg - друг мой блог.