четвъртък, юли 12, 2007

Логичното се случи; не бързайте да се радвате

Дори и скептиците трябва да признаят, че са на лице първите стъпки, които формиращото се у нас гражданско общество прави отново. Такива се правени и друг път през годините след края на просъветската диктатура. За жалост устремите се провалиха, след като енергията на тогавашните млади се изчерпа. Дали сега ще последва развитие?

Твърдо да - предричат оптимистите, едва ли - мърморят песимистите, може би, ако .... и се впускат в разсъждение, назоваващите себе си - реалисти.

Според мен има надежда, тъй като въпреки липсата на пряк собствен интерес, наболелият обществен проблем събра стотици хора. Млади а и не само, с различни професии, социален статус, религиозни и политически убеждения, сексуални предпочитания и мнение за бъдещето. Липсваше типичното за лумпен-пролетарията поведение, което говори дори само по себе си ясно за качеството на не формалната група. На лице бе положително настроение към света дори след бруталните действия на все още незрялата българска полиция.

Колкото до българската полиция, тя е такава каквато е и масата от народо-населението. Тъй като движещата и сила е системата тя подлежи на промяна. Промяната трябва и ще бъде изискана - рано или късно от постепенно формиращото се гражданско общество.

Скоро ще публикувам сурови кадри, които по ред причини не бяха излъчени в новините на една българска телевизия. Кадрите се от нощта на арестите на 35 души. Мястото първо РПУ.

п.п. Статута на Странджа и останалите защитени територии скоро няма да може да бъде атакуван в съда. Можело а?