петък, август 31, 2007

Нима циганите ни готвят демографска бомба? Хайде да помислим разумно по проблема.

Ако е така си е за страх, та нали албанците спретнаха такъв номер на сърбите и ги изтикаха от Косово. Сега и доклад на ДАМС, потвърждава и подплатява с числа този страх.

"В годишния доклад на ДАМС се казва, че все повече нараства като дял броят на младежите от ромски произход, което не е проблем само по себе си, а поради факта, че така се увеличава броят на младите хора, които не са образовани и нямат достъп до социални услуги. По прогноза на "Медиана" до 15 години делът на ромите сред младежите ще е 20-25 процента, а до 20 години, той ще е 50 на сто.

Заради условията на живот на тези младежи на практика сериозно ще нарасне делът на аутсайдерите сред младежите, обясни Кольо Колев. Той поясни, че стимулите на държавата за раждаемостта нямат никакъв практически ефект освен точно за ромското население, за което това са пари в брой, които са залог за оцеляването на семействата."

Източник: Дарик радио


Пролог: Преди 7-8 години пътувах с влак на юг от София. Озовах в едно купе с неграмотна циганка и едно от отрочетата и. Тя ми разказа как преди години в циганската махала на Радомир дошли първите протестанти. Построили църкви, започнали да им проповядват, давали им храна и дрехи. После се появили и други пак протестантски църкви, прилагайки същата тактика.

След това жената ми разказа, как повлиян от проповедите мъжът и спрял да пие, хванал се на работа, тя също работела и всеки месец отделяла пари за да подари Библия на някого. Тогава бях зашеметен, тази жена тогава едва ли взимаше повече от сто - сто и педесет лева а още тогава една библия струваше една десета от тази сума.

Разказваше ми, че християните сред тях се трудели, учели български и се опитвали да намерят мястото си в обществото. Обществото обаче не било въодушевено от тези опити, предвид лошия опит с побратимите им, които тя не отричаше.

***

В САЩ се плашат от популацията на негрите, във Франция за арабите, мароканците и негрите, в Обединеното кралство за индийци навярно ...

Учените знаят добре, че тактиката целяща превземане на на дадена територия чрез размножаване на собствения етност не са от вчера. Първия документиран случай е на тази, която евреите залагат в Египет преди няма четири хиляди години. Логично египтяните се изплашили и ги принудили да бачкат нископлатени работи - направили ги тухлари. Надявали се да съсипят гръбнаците на мъжете и те да не могат да се множат, но уви. След стотина години ги екстрадирали към родината им, заради религиозната им еманципация вървяща в комплект с отказа да се интегрират.

***

След около две хиляди години славяните погодили подобен номер на Римската империя. Докато в началото просто крали реколтата на юг от Дунав и плячкосвали стопанства и градчета, потомците им решили да се заселват и се разселили чак до Солун. С проблема се занимали видни умове, научни колегии, църковни събори и започнали да опитват решения.

Първо им изпратили войски, ама тия хубавци се криели в блатата, горите или хващали отатък Дунав. Тръгне си армията и хайде обратно, като се греели и на огъня на някой и друг град. Посещавали са и София, да знаете.

Видяло се, че с лошо не става и опитали со кротце со бляго. Отделили хората пари и създали структурни фондове с които финансирали разпространението на християнството, образованието и други важни дейности. Дори имали успехи.

Изведнъж обаче Аспарух пристигнал с гръм, провалил интеграционният експеримент и компрометирал резултатите. Затова те не излезли в научните списания от онова време.

Тъй като българите били неуки и чертаели с черки и резки, няма запазени научни данни как са се справили със славяните. Навярно се е възползвал от труда на римляните, които успели да усмирят ново приелите християнството племената.

Извод: Не се сърдете на циганите, те просто взаимстват най-добрите примери от световната история ...

Един възможен епилог: Епископата в БПЦ заедно с протестантите си сядат на достолепните задници, правят стратегия, отделят ресурси за проповед сред циганите. След има няма 15 години в гетата са построени храмове, болници и училища към църквите.

Образованата част от циганите осъзнава, че е важно да осигури светло бъдеще на поколението си, а издръжката на студент в университета е скъпо удоволствие. Постепенно раждаемостта сред образованата част от тях се приравнява с тази на българите, които междувременно са започнали да имат масово повече от едно дете.

Поставеното в една глобална среда българското общество осъзнава, че култивираните цигани са му далеч по-близки от пакистанските и виетнамски работници, търсещи работа на черно.

Междувременно Турция спира финансирането на ДПС, която малко след това е обявена за неконституционна. Разформирована е а имуществото е конфискувано. Ахмет Доган е в затвора до живот за злоупотреби с фондове на ЕС.

Поучени от опита с циганите Главно мюфтийство и Светия синод се договарят и започват кампания за интеграция на помаците. Духовните водачи на турци, българи и други традиционни общности у нас призовават бизнеса да не наема ниско платени китайци, пакистанци и сомалийци.

През 2019 година правителството започва масово събаряне на незаконните градежи от началото на века в планините и по морският бряг, като събарянето е финансирано от бизнеса. Пророчеството се сбъдва. През същата година се случва и първия национален бойкот на стоки, чието производство е изнесено извън страната. Калиакра е първата компания, върнала производството си в България в следствие на обществен натиск.