петък, октомври 12, 2007

Защо си сам даскале?

През тази седмица разговарях с умна млада жена, притежаваща успешна агенция за недвижими имоти. В разговора обърнах внимание, че изрядните документално, но незаконни по всяка друга логика строежи влияят лошо на пазара на който оперира. Призовах я тя и колегите и да окажат натиск върху правителството, на ниво браншови организации, преди пазара на недвижими имоти да е изпаднал в колапс.

Тя предпочете да сменим темата и да разговаряме за маркетинговите практики на бранша. Стана ми тъжно, заради явното бягство от лична отговорност, колкото и да е малка тя.

През вчерашния ден, докато се проправях път, през блокираният от учителският протест център чух и мърморене от недоволните за удобството си граждани. Едни граждани, чието мислене е твърде далеч от градското, защото градът винаги е бил мястото, където се ражда прогреса.

Уважаеми дами и господа собственици на предприятия, сега е моментът да демонстрирате гражданско съзнание и да подкрепите протеста на българските учители чрез браншовите си организации. Не го ли сторите, всички последващи приказки по отношение на проблемите на българската образователна система, ще са обикновено мрънкане.

п.п. Дори браншовите организации да не подкрепят сега учителите, но другите синдикати организират национална стачка, аз ще взема отпуск за да съм солидарен с протеста. Вярвам че ще сме мнозина, защото това дами и господа е начина по който работи общество, претендиращо да бъде гражданско.