понеделник, октомври 01, 2007

Превенция

Превенция е фин начин посредством езикова заемка, някакви хора да ти обяснят, че не правиш нещо както подобава. Обучат ли те, навярно ще подобриш своята или обща сигурност. Превенция е обучение за глупаци, защото аз, ти, той и тя се държим глупашки. Глупашки е защото ти и аз сме лаици в нещо, преди да вкараме ръката си в огъня.

Няма превенция срещу глупост. В брошурата на МВР, която ми дадоха в събота не пишеш, че документите не бива да се държат в кутия. Сега имам да събирам трудов стаж, баща ми да си вади паспорт, а и той да събира трудов стаж от закрити предприятия. Дълга, широка и нервна перспектива. Материалните загуби ще ги преживея, но омерзението от факта, че някой ти рови в дома докато те няма остава.

Има частично решение - застраховката. Застраховката е превенция, но няма кой да те застрахова срещу глупостта на роднините ти. Срещу твоята може - пожар, наводнение, недостатъчна защита от крадци - да, но срещу глупостта на членовете на семейството ти - няма.

Тази сутрин баща ми се обади. Патицата, която се омъжи за него преди около 20 години и се разведе преди 4 е изхвърлила колекцията на брат ми от пощенски марки. А момчето години я е събирал. Имал уникални неща, които липсват по интернет аукционите и по груби сметки са 10 или повече хиляди евро.

Моля те Боже, пази ме от моята и чужда глупост!